Eén september staat voor de deur…
Een heel bijzondere eerste schooldag voor mij dit jaar.
Ik nam bewust afscheid van mijn klasje om zorgjuf te worden.

Ook als ouder kijk ik uit naar het begin van het schooljaar. In juli waren we vooral veel op vakantie, maar in augustus genoten we van de rust en gewoon thuis zijn. Het merendeel van de tijd ging dat goed, heel goed zelfs. Maar nu begin ik toch te voelen dat het weer tijd wordt voor school. Weer wat vriendjes zien, structuur, nieuwe uitdagingen, …

Maar ik kan me voorstellen dat sommige ouders wel een beetje bang zijn voor die eerste september… Want dan begint het trek en sleur werk weer… Zorgen dat iedereen op tijd en stond in bed ligt, opstaat, aangekleed is en toch minstens iets gegeten heeft.

Om nog maar te zwijgen van het trekken en sleuren aan het huiswerk… Ik kan er (gelukkig) nog niet van mee spreken, want Lola doet het nog met veel plezier. Waarschijnlijk ook omdat het redelijk vanzelf gaat… Maar dat is helaas niet bij iedereen zo. En dat besef ik, als mama, als juf en nu ook als zorgjuf.

In het eerste leerjaar was lezen één van de belangrijkste onderdelen van Lola’s huiswerk…
Want oefening baart kunst. Wie veel leest, leest snel goed en ook graag… Jammer genoeg is het soms een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken valt: mijn kind leest niet graag omdat hij het niet goed kan… Mijn kind kan niet goed lezen omdat hij niet graag oefent… Enzovoort…

Herken je deze situatie? Dan heb ik goed nieuws!
Sofie, logopediste en leesexperte, geeft ons gratis en voor niets een aantal gouden tips die van lezen een klein feestje maken 😉

#1 Het bedritueel

Koppel aan het bedritueel een gezellig voorleesmomentje. Lees zelf voor, laat je kind voorlezen of wissel het af… Het belangrijkste is dat er voorgelezen wordt. Durf tijdens het voorlezen ook eens vragen te stellen, over de titel, prenten of inhoud. Zo ontstaat er vanzelf een gezellige babbel die ervoor zorgt dat je kind met een fijn gevoel naar bed gaat.

#2 Het huishouden

Aanzetten tot lezen zit ook vooral in kleine dingen, denk maar aan huishoudelijk taakjes zoals het opmaken van het boodschappenlijstje. Laat voor een keertje je zoon of dochter dit voorlezen in de bakker. Hiermee train je ook zelfstandigheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Maar ook thuis kan je makkelijk lezen integreren in dagelijkse activiteiten. Zo kan je de spelregels laten voorlezen tijdens een spelmoment, de ondertitels van tekenfilmpjes aanzetten (ook bij Nederlandstalige programma’s) of recepten laten voorlezen tijdens het koken. Zelfs onderweg kruisen tal van leeskansen je pad! Stimuleer taaldenken bijvoorbeeld met autospelletjes en laat treinkaartjes of wegenkaarten voorlezen.

#3 De bibliotheek

Probeer ook samen op zoek te gaan naar onderwerpen waar je kind geïnteresseerd in is. Ga samen naar de bibliotheek en laat je kind ook zelf een boek kiezen. Is het boek veel te moeilijk of zelfs veel te gemakkelijk? Geen probleem! Het makkelijke boekje zorgt ervoor dat je kind gemotiveerd raakt, het moeilijke kan je gebruiken om de fantasie te triggeren: “Waarover zou het boek gaan? Zal ik je er uit voorlezen? Heb je zin om zelf wat woordjes te proberen?” Maak eventueel opdrachtjes verbonden aan het boek. Laat je kind bijvoorbeeld een tekening maken over een paragraaf dat je voor las.

#4 Een activiteit

Ook leuk is het om een echte activiteit te koppelen aan het boek. Hoe fijn is het om het graafschap van Bornem te bezoeken na het lezen van Blinker? Hoe grappig is het een rups uit fimo te knutselen na het lezen van ‘Rupsje nooitgenoeg’? Of hoe mijn zus en ik het (schaamtelijk) jaren lang deden: Hoe HEMELS is het een boek na te spelen?! – sorry Sara, niet langer ons geheimpje 😉

#5 Televisie

Bij kinderen die de overstap van televisie naar een boek lastig vinden, kan je het altijd eens proberen met boeken die verfilmd zijn. Niets fijner dan je fantasie af te toetsen aan de film: “Oh, ik had me Blinker totaal anders voorgesteld!” Maar, ookal schop ik hier tegen heel wat schenen; wat is er mis met het bekijken van een film en achteraf het boek te lezen? Als de boeken toch altijd beter zijn dan de film, gaan we enkel in stijgende lijn, toch?! 😉

#6 hAPPklare leestips

  1. Karaton: een game die plezier en educatie combineert, en leeszwakke kinderen motiveert om te lezen.  (betalend)
  2. Ketnet Dub: met deze app spreken kinderen van 6 tot 9 jaar een stem in van een tekenfilmpersonage. Zo worden ze gestimuleerd om luidop te lezen, wat een effectieve manier is om beter te leren lezen! Dankzij de aangepaste moeilijkheidsgraad groeit de app mee met het niveau van je kind.  (gratis)
  3. Letterprins: Een leesapp die spelenderwijs de leesprestaties van kinderen tot 12 jaar kan bevorderen. De app vertelt een verhaal over een prins die naar zijn kasteel moet. Onderweg komt hij allerlei opdrachten tegen. Een leuke app die het lezen en de begeleiding aangenaam maakt. De app bouwt systematisch op voor elke speler. (betalend)

#7 Last but not least

Lezen hoeft geen opdracht te zijn, lezen moet aanzetten tot fantaseren. Want een boek is zoveel meer dan een opdracht. Een boek vertelt een verhaal. Een boek doet dromen. Een boek doet nadenken. Een boek triggert je emoties.
Naar het voorbeeld van mijn heldin Pipilotta Victualia Langkous (ja, ik zeg dat altijd volledig): “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Wil je graag wekelijkse tips & tricks rond lezen, rekenen en spelling? Volg dan zeker de facebookpagina van Sofie, Logomotief

Schooloutfit

Lola mocht van TAO een outfit uitkiezen voor haar eerste schooldag. Uiteraard koos ze een blinkend rokje, met daarop een streepjestruitje met omkeerbare pailletten. En zoals je ziet, is ze helemaal klaar voor het tweede leerjaar 😉