De maand juli is begonnen. Dat is voor ons, inwoners van Sint-Niklaas, een nieuw hoofdstuk. Want op het gebied van afval verandert er het één en ander… Onze klassieke vuilniszakken verdwijnen definitief uit het straatbeeld. In de plaats krijgt elk gezin een container. Die wordt bij elke ophaalbeurt gewogen en de rekening hiervan krijgen we één keer per jaar (!) gepresenteerd. De kunst zal dus zijn om die afvalberg zo klein mogelijk te maken. Met een gezin van vijf (en één telg die nog luiers draagt) is dat toch niet zo evident.

Afval minderen is hip

Gelukkig is afval verminderen tegenwoordig een hot item en vind je op het internet heel wat tips. Anne, mama van vijf, doet het bijvoorbeeld met een halve vuilzak restafval per week. Ze deelt haar tips hier.
Veerle Colle gaat nog een stapje verder en probeert voor zero waste te gaan. Haar ervaringen en tips lees je hier.

Beide dames promoten heel erg het sorteren, dat is toch wel de basis om die afvalberg te verminderen. Gelukkig zijn op dit moment ook de regels i.v.m. de pmd-zak versoepeld. Voortaan mogen alle plastic verpakkingen in de blauwe zak.

Het begint in de keuken

Dat is voor ons, Sint-Niklazenaren de ideale timing. Ook ten huize Vanillemeisjes zullen we proberen om nog beter te gaan sorteren. En dat… begint al in de keuken, waar bij ons toch wel het meeste afval verzameld wordt.

Tot voor kort hadden we één grote vuilbak in de keuken voor restafval. Het andere afval moesten we telkens naar de berging, garage of buiten brengen. Niet echt praktisch dus en niet bevorderlijk voor ons sorteergedrag 😉

Daar hebben we nu iets op gevonden. Die grote vuilbak wordt vervangen door drie kleintjes: rest, p&k en pmd. Voor de gft hebben we een klein emmertje op het aanrecht staan. Ik vond deze leuke nieuwe prullenbak bij Brabantia. Wil je toch liever een grote vuilbak? Brabantia heeft leuke prullenbakken met meerdere vakken, waardoor afval scheiden ook eenvoudig is.

Ook de kinderen kunnen helpen

Om onze kinderen een beetje te helpen in hun sorteergedrag maakte Tom leuke labels om aan de binnenkant van de vuilbak te hangen. Hierop zien ze wat er precies in het desbetreffende vuilbakje mag. Het is zo eenvoudig dat ook de kleine Pim al snel weet hoe het moet 😉 En nu hopen dat hij vlug van die pampers verlost is… weer wat afval minder!

Wil jij jouw kinderen ook graag helpen bij het sorteren? Download hier dan gratis en voor niets de printables! Graag gedaan 😉