autorit

Binnenkort begint onze weekendmarathon, het Γ©ne weekendje na het andere, met vrienden, familie, .. En dat betekent ook: iedere keer een lange autorit met onze kroost.

Ik mocht deze week al eens oefenen door alleen met Lola en Susan naar de Ardennen te bollen. Maar hoe overleef je nu zo’n autorit met een peuter en kleuter op de achterbank?

Omdat het bij ons (wonder boven wonder) vlot verlopen is, geef ik jullie hier enkele tips:

collage autorit

1. Muziek
Niets leuker dan een autorit met goede muziek. Ik vertrek altijd met mijn muziek op de radio en zolang ze achteraan niet protesteren, blijft die op. Meestal hebben ze na een tijdje wel genoeg van Studio Brussel en vragen ze naar mevrouw Poes of kapitein Winokio. Die muziek valt gelukkig ook best mee, we kunnen hun cd’s ondertussen al luidkeels mee zingen! Bij deze cd’s zitten ook mooie boeken met de tekst en bijhorende foto’s. Voor de tekst is Lola nog wat jong, maar ze kan aan de hand van de foto’s perfect mee volgen.

2. en 3. Koekjes en fruit
Om de sleur te doorbreken en mijn meisjes af te leiden als ze beginnen zeuren, geef ik ze iets om te knabbelen. Gezonde en iets minder gezonde hapjes wissel ik af, zolang het maar zonder chocolade is (dat laat te veel sporen na)
Voor we aan de koekjes beginnen, geef ik ze eerst wat fruit. Ik snij thuis al iets in stukken of ik kies voor hapklaar fruit zoals deze druifjes. Ik geef het doosje aan Lola en zij verdeelt alles eerlijk. (als dat niet zo is, protesteert Susan wel!)

4. Drinken
In de auto drinken wij alleen maar water, anders wordt het al gauw een plakboel. Mijn kinderen zijn dat zo gewend, dus zeuren daar gelukkig niet over…

5. Knuffels en speentje
Lola heeft geen speentje meer en kan gerust zonder haar knuffeltje, maar voor de zekerheid leg ik het toch binnen handbereik. Susan is een ander verhaal… Zij kan niet in slaap vallen zonder die twee. Daarom haal ik de speenkoord uit haar babytijd nog eens boven zodat ze onderweg niets kan verliezen!

6. Nooduitrusting
Van een vriendin kreeg ik deze nooduitrusting mee: een dvdspelertje.
De vorige keer dat ik zo’n ding leende, had ik het van bij het begin aangezet. Een uur lang Bumba op de achtergrond vond ik redelijk irritant dus deze keer heb ik het anders aangepakt. De kinderen wisten nu niet dat ik het bij had. Ik hield het achter de hand voor als ze het echt lastig kregen (lees: krijssessies). Maar ik heb het niet moeten gebruiken omdat ze vrij snel allebei lagen te ronken πŸ™‚ Ik kan me wel voorstellen dat dit voor nog langere autoritten op vakantie best handig kan zijn!

Er zijn ook heel wat leuke boekjes voor lange autoritten.
Ik heb deze drie op mijn verlanglijstje staan voor als de meisjes wat ouder zijn:

boekenverlanglijstje

Opa Jan gaat op vakantie – Marius Van Dokkum
Dit boekje is vooral grappig omdat Lola en Susan echt een opa Jan hebben! Dit wordt mijn eerste aankoop in de rij!

Vakantiekletsboek – Gezinnig
Een boekje dat kletskaarten bevat voor onderweg met leuke opdrachten voor kinderen uit de lagere school.

Op de achterbank – uitgeverij Snor
We maken een sprong in de tijd want dit boekje lijkt mij ideaal voor beginnende pubers met hun smartphone. Het is een analoog-digitaal telefoonspelletjesboek voor op de achterbank.