Steeds meer mensen eten tegenwoordig minstens één of twee keer in de week vegetarisch. Niet alleen voor het dierenwelzijn, maar ook voor het klimaat is dit een goede zaak. Wij met ons gezin lopen hier duidelijk op achter. Niet alleen vinden we vlees heel lekker, het ontbreekt ons vooral aan inspiratie…

Daarom was ik eigenlijk wel heel blij met de uitnodiging van The Bio Veggie Company om hun vegetarische keuken eens te testen. Want ik besef heel goed dat als we met z’n allen “casual veggie” worden, we écht wel een verschil kunnen maken voor de dieren en het milieu. Geen fanatiek gedoe, gewoon één of twee keer in de week eens kiezen voor een alternatieve maaltijd.

En dat vegetarisch koken niet saai of smakeloos hoeft te zijn, bewees de kok van de avond: Gilles Draps. Hij toverde de lekkerste gerechten op tafel en verbaasde mij echt met alle verschillende groenten en smaken die op ons bord verschenen.

En het leuke was… dat we een foodbox mee naar huis kregen om zelf aan de slag te gaan! Ik kreeg het wel even benauwd, want ik ben echt een leek in de veggiekeuken! Maar gelukkig kreeg ik hulp van mijn lieve collega, Katrijn. Samen gingen we aan de slag, en eigenlijk viel het best wel mee. In no time hadden we een feestelijke lunch op tafel gezet.

Nodig

 • 8 handen veldsla + 4 handen rood mosterdblad
 • 4 groene tomaten + 2 pijpajuinen
 • 2 zoete aardappels
 • 2 el gefrituurde uitjes
 • 3 soja paprikaburgers
 • 3 el mayo + 1 el sriracha
 • 1 snuifje zout + 1 scheutje xeres azijn
 • 1 scheutje olijfolie

Aan de slag

 1. Verwarm de oven op 180°
 2. Prik enkele keren in de zoete aardappels en plaats ze in een vuurvaste kom met een scheutje olijfolie in de oven voor een 40 – tal minuutjes
 3. In het laatste kwartier leg je er de burgers bij op een grill in de oven.
 4. Maak ondertussen de salade: veldsla + mosterdblad + gesneden tomaten + versnipperde pijpajuin
 5. Haal de zoete aardappels en burgers uit de oven en laat ze even afkoelen
 6. Haal het vel van de zoete aardappels en snij ze in partjes. Snij ook de burgers in blokjes en voeg alles toe aan de salade
 7. Vermeng alles al goed en kruid met een snuifje zout. Geef het nog wat extra smaak met een scheutje xeres azijn en 2 el gefrituurde uitjes.
 8. Serveren met de Sriracha mayo

Smakelijk!

Ook onze kinderen mochten proeven van mijn eerste vegetarische creatie! Zoals je ziet, had Lola er weinig zin in… Maar Susan ging enthousiast proeven en vond vooral de zoete aardappel heel lekker! De mayo was voor de kinderen te pikant, maar met wat ketchup erbij was het ook heel lekker!
En Pim? Die at het bord van Lola leeg 😉