Het was al even geleden… Maar deze nacht hebben we hem nog eens moeten toepassen… De 5-minuten-regel!
Voor zij die hem nog niet kennen:

Wanneer pas je de 5-minuten-regel toe?

Wanneer je kind (ouder dan 6 maanden) blijft huilen in bed zonder reden.
Eerst check je of alles ok is:

  • geen koorts?
  • geen honger?
  • geen pijn?
  • geen vuile pamper?

Als alle bovenstaande vragen negatief beantwoordt kunnen worden, dan zijn het ‘streken’.
Twijfel je? Doe de test: Stopt je kind onmiddellijk met huilen als je hem uit bed neemt? Begint hij terug wanneer je hem in bed legt? Dan is het duidelijk: tijd voor de 5-minuten-regel.

Wat is de 5-minuten-regel?

1. Je probeert het ritueel voor het slapengaan zo normaal mogelijk toe te passen (ook al gaat het gepaard met veel protest). Leg je kleintje in bed, geef hem een zoen, zeg slaapwel en verlaat de kamer.

2. Als hij geen zin heeft om te slapen, laat je het kleine monstertje 5 minuten krijsen.

3. Na 5 minuten ga je rustig de kamer binnen, geef je zijn tut en knuffel terug (die hij waarschijnlijk al lang uit bed gekatapulteerd heeft). Je aait over zijn bolletje en zegt met een rustige maar kordate stem: nu is het tijd om de slapen, slaapwel. Daarna verlaat je de kamer.

4. Je wacht terug 5 minuten…

5. Als je kleintje na 5 minuten nog steeds huilt, ga dan terug naar zijn kamer en pas alles opnieuw toe.

6. Je herhaalt dit tot zolang hij heeft opgegeven en in slaap is gevallen. Dit kan wel even duren… Zeker de eerste keer… Bij ons duurde het vannacht 1 uur.

Voordelen 5-minuten-regel:

– Je kind ziet je om de 5 minuten verschijnen, dat is geruststellend voor hem. Zo geef je de boodschap: mama is er nog maar wil nu dat je slaapt.
– De tweede nacht dat je de 5-minuten-regel toepast zal het hoogstwaarschijnlijk al iets minder lang duren voor hij bezwijkt. De derde nacht nog minder lang en met wat geluk slaapt hij de vierde nacht door.
– Het is voor jezelf een houvast. Want iedereen twijfelt wel eens: zal ik nog eens gaan kijken in zijn kamertje of zal ik hem laten wenen? Bij deze regel kan je om de 5 minuten checken of alles ok is, maar je geeft toch niet toe aan zijn gedrag.

Tips:

– Kijk op de klok! (want 5 minuten lijken soms een eeuwigheid…)
– Doe iets nuttigs terwijl je 5 minuten wacht (opruimen, afwassen, strijken, …) Zo gaat de tijd sneller en is die vervelende klus meteen geklaard 😉
– Wees consequent. Als je na 3 keer 5 minuten opgeeft en je kind toch uit bed haalt, is alles voor niets geweest en kan je opnieuw beginnen. Het is dus héél belangrijk dat je volhoudt, alleen dan werkt het!
– Als je het moeilijk krijgt, zoek dan hulp. Het is heel zenuwslopend wanneer je dreumes alsmaar blijft huilen en soms dreig je er zelf onderdoor te gaan. Laat het niet zover komen en roep de hulp in van je partner, moeder, vriendin, …
– Gebruik oordoppen! Als je pech hebt dat de krijssessie ’s nachts begint (zoals bij ons het geval was…) heeft het geen zin om allebei te liggen luisteren naar die bengel en wakker te blijven. Je kan beter afwisselen: één ouder waakt en één ouder slaapt (met oordoppen).
– Verwen jezelf na die woelige nacht met een grote kop overheerlijke koffie! (en chocolade 😉 )

Coffee Tea Print Typography I like big cups - 11x14 Poster wall art decor kitchen Starbucks white cup mustard yellow brown tan taupe. , via Etsy.