Vorige week ging ik naar een info-avond voor ouders en leerkrachten. Twee vliegen in één klap dus voor mij 😉 De zeer enthousiaste Ann De Wilde vertelde ons over het ontwikkelingslab van Bodymap.

bodymap

Kort samengevat brengt het ontwikkelingslab  de bewegingsontwikkeling van kinderen in beeld. Alle flesjes moeten gevuld zijn om tot leerbaarheid te komen (rekenen, lezen, schrijven, luisteren, concentreren, goed bewegen).

Als ouder (én leerkracht) kunnen wij kinderen stimuleren deze flesjes te vullen. Hoe? Door ze te laten doen wat ze graag doen: spelen en bewegen!
Ik heb een aantal eenvoudige én interessante tips onthouden die ik graag met jullie wil delen:

collage bodymapAfbeeldingen: https://www.hammade.com/
 1. Laat je kind vaak in de zandbak spelen, dit zorgt voor een goede ontwikkeling van de tastzin tot in de vingertoppen. Deze ontwikkeling is later belangrijk voor een juiste pengreep.
 2. Schaf een (mini) trampoline aan, zo leren kinderen hun evenwicht houden en worden ze zich bewust van hun eigen lichaam.
 3. Een loopfiets is de ideale evenwichtstrainer en voorbereiding op het échte fietsen.
 4. Beperk het gebruik van een maxi cosi want kinderen kunnen er veel te weinig in bewegen. Het is een goede autostoel, maar verder gebruik je best een grote kinderwagen met veel bewegingsvrijheid voor de baby.
 5. Laat je kind kruipen. Ouders zijn geneigd hun kind te stimuleren om snel te leren stappen. Kruipen verdient minstens evenveel aandacht want het is een belangrijke fase die niet mag worden overgeslagen.
  Kruipen en stappen gaan met vallen en opstaan. Geef je kind de kans om te vallen, want ook daar leren ze uit!

Wie zin heeft om de bewegingsontwikkeling van zijn kind te stimuleren, kan deze eenvoudige opdrachten toevoegen aan het slaapritueel:

 1. Rol driemaal over de lengte-as naar beide kanten op een zachte mat,
  armen naast het lichaam.
 2. Kruip naar de badkamer, ofwel op de trap ofwel door de gang.
 3. Poets op één been je tanden (regelmatig wisselen van been)
 4. Stap voetje voor voetje naar de slaapkamer, kijk niet naar de voeten.
 5. Draai 2 rondjes naar links en 2 rondjes naar rechts
  (je kan hiervoor een draaiende bureaustoel gebruiken)

Meer info: www.bodymap.be