Boeken over opvoeden… er zijn voor -en tegenstanders. Ik vind het wel interessant om te lezen en ben van mening dat ik altijd iets bij kan leren. Doorheen de jaren hebben Tom en ik een eigen opvoedstijl ontwikkeld. Die is waarschijnlijk verre van perfect, maar wij voelen ons er comfortabel bij en voor het ons gezin werkt het wel.

Toen ik een tijdje geleden dit boek in handen kreeg, was ik best wel benieuwd, benieuwd of de Scandinavische manier van opvoeden een beetje aanleunt bij onze manier. De tijd dat ik opvoedboeken slaafs volg, is voorbij. Ik las dit boek dus met een kritisch oog maar werd aangenaam verrast.

Veel dingen uit het boek herkende ik al, maar het is altijd goed om ze nog eens te lezen. En ik leerde toch wel een aantal dingen bij. Vooral omdat het boek niet enkel gaat over kleine kinderen opvoeden, maar ook over de omgang met oudere kinderen, en tieners in huis. Dat is voorlopig nog een “ver van ons bed show” maar we kunnen maar beter voorbereid zijn op die pittige periode 😉

Tijdens het lezen van het boek verzamelde ik voor jullie zeven tips, tips die ik zelf het meest waardevol vind. Dat is natuurlijk heel persoonlijk, maar dan krijg je toch een idee waarover het boek gaat.

#1 Een gezellige thuis
Maak van je thuis een gezellig, veilig nest. Een plek waar je kind rust vindt en zichzelf kan zijn.

#2 Zelfstandigheid
Stimuleer je kind om zelfstandig te worden. Dat begint al van jongsaf aan en het vraagt soms veel geduld van jou als ouder, maar het komt je op termijn wel ten goede 😉

#3 Een gezin in balans
In een gezin is iedereen gelijk en even belangrijk. Zowel de ouders als de kinderen moeten dingen kunnen doen die ze leuk vinden en waar ze energie uit halen. Het is niet omdat je ouder bent, dat je je eigen leven helemaal opzij moet zetten. Kinderen zijn geen baas, maar een onderdeel van het gezin.

#4 Niet te beschermend
Een kind dat veel alleen mag doen, gaat soms wel eens (letterlijk of figuurlijk) op zijn bek. Geef jouw kind daar de ruimte voor en wees niet te beschermend.

#5 Emoties toelaten
Een kind moet emoties nog leren kennen en ermee omgaan, dat is een lange weg vol frustratie. Verbiedt als ouder nooit emoties, maar benoem de emoties en help ze ermee omgaan. Als jouw kind slaat als hij boos is, bied hem dan een alternatief om zijn boosheid te uiten en ermee om te gaan.

#6 Fouten maken
Geen enkele ouder is perfect, iedereen maakt fouten en dat is oké! Jouw kind mag zien dat jij ook maar een mens bent, die dus fouten maakt. Het enige belangrijke is, dat jouw kind ook ziet hoe jij het probeert goed te maken, door bijvoorbeeld sorry te zeggen.

#7 Broers -en zussenruzies
Broers en zussen maken ruzie, de éne al wat meer dan de andere. Moei je als ouder niet te snel, maar blijf wel in de buurt om traantjes te drogen. Reik als ouder niet te snel een oplossing aan, laat jouw kinderen zelf tot een compromis komen, ze leren er zoveel uit.

Kan jij jezelf wel vinden in deze tips en ben je benieuwd naar meer? Dan is dit boek zeker en vast een aanrader!

“De zeven stappen naar succesvol ouderschap” – Hedvig Montgomery