Het nieuwe jaar is begonnen en het wemelt overal van de goede voornemens.
Ik schreeuwde vorige week nog dat ik er dit jaar niet aan meedoe, want er komt toch niks van in huis.
Niet dat ik geen voornemens heb, maar een jaar is veel te lang. Met te veel tijd om alles uit te stellen en te blijven uitstellen om het dan uiteindelijk niet te doen..
Daarom wil ik het dit jaar anders aanpakken: maand per maand.
Elke maand zet ik één doel voorop, waar ik me gedurende die maand op kan focussen.

En voor de eerste maand van het jaar vond ik inspiratie in het maandblad van Femma. Dit blad staat deze maand in het teken van ‘minder is meer’. Een spreuk waar ik steeds meer in begin te geloven.
Zij dagen in dit nummer hun lezers uit om deze maand niets nieuws te kopen. Natuurlijk mag je wel eten en drinken, maar je beperkt je tot de basis.
Ik ga deze uitdaging graag aan en las met heel veel interesse alle tips en tricks om het vol te houden. De belangrijkste dingen die ik geleerd heb en wil toepassen deze maand, zet ik graag voor jullie op een rijtje:

Solden

Januari is voor velen misschien niet de ideale maand om te consuminderen want het zijn solden! Maar om eerlijk te zijn, koop ik tijdens de solden vaak dingen die ik niet echt nodig heb, maar gewoon voor de grote korting. Veel van deze spullen blijven dan onaangeroerd liggen.
Tijdens de solden liggen de winkels er ook altijd zo slordig bij, waardoor mijn goesting vrij snel over is… Of erger nog: mijn aandacht wordt gezogen naar de nieuwe collectie, waar alles netjes ligt en de nieuwste trends mijn ogen doen blinken en mij de volle pot doen betalen.
Ik vind het dus eigenlijk net wel een goede maand om deze uitdaging aan te gaan!

Willen versus nodig hebben

Er is een groot verschil tussen deze twee, maar bij mij vervaagt die grens wel eens… Ik wil het, dus ik maak mezelf wijs dat ik het nodig heb. Daarom dwingt Tom me vaak even te wachten met mijn impulsaankoop. We discussiëren er dan even over en na enkele dagen is mijn enthousiasme vaak al iets minder en kan ik nuchter toegeven dat de aankoop misschien toch een beetje overbodig is… 😉

Lenen is het nieuwe kopen

Is er deze maand toch iets dat ik echt heel dringend nodig heb? Dan ga ik eerst op zoek of ik het nergens kan lenen. In de bibliotheek, spelotheek of bij familie/vrienden vind ik misschien ook wat ik zoek.

Brievenbussticker

Bijna dagelijks wordt onze brievenbus volgepropt met reclame. En elke keer denk ik dan… ik moet eens zo’n ‘geen reclame’ sticker halen bij de gemeente. Wel, deze maand ga ik er werk van maken! Weer een verleiding minder om iets te kopen 😉

Ervaringen in plaats van bezittingen

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen gelukkiger worden van ervaringen dan van bezittingen. Dan kunnen we daar ons geld beter aan uitgeven, niet?

Kooplijst versus wenslijst

Om alles wat te visualiseren, maakte ik voor mezelf twee lijsten. Een kooplijst voor alle aankopen die ik deze maand toch zal doen. En een wenslijst voor alle goestingskes die ik deze maand even uitstel.
Als de maand voorbij is, en ik heb minder dan 10 dingen gekocht, mag ik mezelf belonen met iets van de wenslijst 😉
Want het doel van deze uitdaging is niet dat we niets meer kopen, maar dat we meer nadenken over onze aankopen en minder impulsief gaan winkelen. Een product waar je een maand lang over nagedacht en naar uitgekeken hebt, zal dubbel zoveel voldoening geven als wanneer je het onmiddellijk koopt.

 

Wie doet mee?

Het is altijd leuker om samen een uitdaging aan te gaan. Zo voel ik me iets minder alleen als ik eens een moeilijk momentje heb 😉 Daarom een kleine oproep: heb je zin om mee te doen en een maand lang niks nieuws te kopen? Laat het me dan in een reactie weten!

Hier kan je alvast de kooplijst wenslijst downloaden, printen en ophangen in je keuken!

Ons lief, het milieu én onze portemonnee zullen ons dankbaar zijn 😉