Vandaag start november, de voorlaatste maand van 2017. Dat wil zeggen dat dit ook mijn voorlaatste uitdaging is. Het is er één die al van bij het begin op mijn lijstje stond: stappen tellen!

Ik vertelde een tijdje geleden al over mijn herfstluiheid, die zorgt ervoor dat al mijn sportieve voornemens in het water zijn gevallen. Ik doe momenteel niks van sport omdat ik er geen tijd voor heb of omdat mijn prioriteiten elders liggen.

Omdat ik bewegen wel belangrijk vind, vraag ik me af of ik nu wel genoeg beweeg. Mijn moeder beweert dat werken met drie kinderen ook al topsport is. Maar heeft ze gelijk? Dat wil ik deze maand graag even testen…

Ik mocht deze stappenteller lenen, omdat ik nog niet meteen tot kopen wou overgaan (lees: mijn eerste goede voornemen 😉 ). Als ik na deze maand overtuigd ben van het nut van zo’n stappenteller, zal ik hem zeker en vast op mijn verlanglijstje zetten voor de feestdagen 😉

Op de website van KU Leuven vond ik wat achtergrondinfo over ‘stappen tellen’. Zij raden aan om de eerste week enkel het gemiddeld aantal stappen per dag te tellen (zonder enige inspanning). Probeer dit gemiddelde vervolgens elke week een beetje te verhogen (500-1000 extra stappen per dag). Op deze manier haal je volgens hen zonder problemen in een aantal weken de “10 000 stappen richtlijn”. We zullen zien of dit ook bij mij lukt… 🙂

Hier alvast enkele tips voor al degenen die het samen met mij willen proberen:

 • Doe verplaatsingen onder de 5 km te voet of met de fiets.
 • Stap een bushalte vroeger af
 • Parkeer de auto iets verder dan gewoonlijk
 • Verlaat je werkplek voor een koffiepauze
 • Neem de trappen in plaats van de lift
 • Zet de printer en vuilbak voldoende ver af en print één opdracht per keer
 • Ga naar het toilet op een ander verdiep
 • Voorzie een lunchwandeling met collega’s
 • Ga langs bij collega’s in plaats van hen te bellen of mailen
 • Breng wachtende momenten actief door (dokter, trein, bus)
 • Ga op zondagnamiddag met het gezin wandelen in het bos
 • Was de wagen zelf (in plaats van de carwash)
 • Tuinieren
 • Breng de kinderen te voet of met de fiets naar school
 • Zorg voor een wandeling na het eten op familiefeesten
 • Hark bladeren bijeen (in plaats van een blazer te gebruiken)
 • Plaats een hometrainer voor de televisie

Aan alle ervaringsdeskundigen: vul gerust het lijstje aan 😉