Herman is een vriendschapskoek die niet te koop is, maar alleen gegeven kan worden. Herman groeit langzaam maar zeker, via een natuurlijk gistingsproces.
Het duurt tien dagen vooraleer je hem kunt eten.
Je hebt deze Herman van je vriend(in) gehad en dat is een grote eer!
Zo begon de brief die ik kreeg van een vriendin-collega, samen met een tupperware-potje met deze inhoud:
Ik wist niet goed of ik er blij mee moest zijn, want voor ik deze ‘koek’ kon opeten, moest ik hem nog 10 dagen ‘verzorgen’:
Herman hoeft niet in de koelkast te staan en heeft ook geen deksel nodig. Gewoon afdekken met een doek is goed. Herman groeit op kamertemperatuur.
Dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen. Laat hem in een grote kom zitten zodat hij lekker kan groeien.
Dag 2-3: Roer Herman 2 à 3 keer per dag goed door.
Dag 4: Herman krijst van de honger! Geef hem snel: 2 dl melk, 200g bloem en 250g suiker
Dag 5-8: Roer Herman 2 à 3 keer per dag goed door.
Dag 9: Herman heeft alweer reuzehonger! Geef hem dezelfde portie eten als op dag vier. Verdeel hem vervolgens in vijf porties en geef er vier aan je vriend(in)en met een kopie van deze brief.
Aangezien ikzelf graag twee porties wou klaarmaken, heb ik maar drie porties verdeeld. Ik stopte ze in een mooie bokaal en deed een strikje rond de ‘handleiding’.
En nu kon ik eindelijk beginnen aan het echte werk: het bakken van de vriendschapskoek:
Dag 10: Herman valt bijna flauw van de honger! Geef hem voor dat hij de grote hete oven gaat nog wat te eten: 3 eieren, 150g bloem, 2 theelepels kaneel, 100g fijngehakte chocolade, 200g suiker, 100g gehakte noten, 1 eetlepel bakpoeder en 1 dl olie.
Roer Herman goed door zodat hij een sterke jongen wordt. Giet hem in een bakvorm, net tot de helft, anders komt deze koek over de rand heen! Na één uur in de oven op 170°C kun je Herman opeten.
Smakelijk!
Zoals je op de foto ziet, mag het resultaat er wel wezen. En het was nog lekker ook!
Voor mensen met geduld is deze Herman dus een heel leuk cadeau. Ik gaf hem door aan drie vriendinnen, maar of zij geduld genoeg zullen hebben, weet ik niet… 😉
Heb je zelf zin gekregen om een Herman op te starten?
Hieronder vind je het recept:
- 100 gram suiker
- 250 ml warm water
- 1 zakje gist van 7 gram
- 225 gram bloem
De handleiding van Herman kan je hier downloaden.
Veel plezier ermee en lang leve de vriendschap!
Ik heb 8 dagen het geduld gehad .. en dan is het fout gegaan! Als ik het resultaat zie, heb ik toch wel veel spijt! 🙂 goed gedaan!
Hee wat leuk om Herman (Brood) hier tegen te komen.
Was erg populair bij mijn dochter op de basisschool, inmiddels alweer 7 jaar geleden!