lets eat 2
Bron: www.cupcakediariesblog.com

De kerstvakantie komt er aan. Een vakantie vol familiefeestjes en urenlang tafelen. Eten is niet altijd een pretje met een peuter en kleuter erbij. Hoe hou je het toch gezellig? Hier 10 tips:

#1 Maak er een feest van

Eten moet een leuke, sociale aangelegenheid zijn waar je naar uitkijkt. Probeer het gezellig te maken aan tafel door de tafel mooi te dekken en te versieren. Maar bij de feestdagen is dat meestal geen probleem 😉

#2 Schep niet teveel op

Hou het overzichtelijk voor je kind en schep niet teveel op zijn bord. Liever een beetje te weinig, dan kan hij vol trots een tweede portie vragen!

#3 Geef het goede voorbeeld en proef ook

Probeer enthousiast te doen over alles wat op je bord ligt. Als je zelf eens iets niet lust (wat bij mij wel eens gebeurt…) vertel dat dan eerlijk aan je kinderen en proef het toch. Je kan hen zo ook trucjes leren voor het proeven (mengen met iets lekker, doorslikken met water, …) Gebruik ook nooit de woorden: dat zal hij toch niet lusten. Je bengel is niet doof en weet dan dat zijn mama/papa toch niet verwacht dat hij het opeet. Waarom zou hij dan moeite doen?

#4 Bord moet niet leeg, lang leve compromissen

Bij ons thuis moet niemand z’n bord leegeten (ik doe dat ook niet altijd 😉 ). Wel worden er compromissen gesloten. Zeker als er een dessert aan te pas komt, moet er eerst deftig gegeten worden. We leggen een portie eten aan de kant van het bord en zeggen: dit MOET op, anders GEEN dessert.

#5 Wedstrijdjes werken al-tijd

Wie kan de grootste hap nemen? Wie proeft als eerste een champignon? Kinderen onderling kunnen elkaar proberen overtreffen tijdens het eten. Als je kind alleen zit tussen volwassenen kan ook jij deze spelletjes met hem spelen.

#6 Vreemde ogen doen eten

Profiteer op kerstavond van alle nonkels en tantes die meekijken. ‘Laat tante An eens zien hoe flink jij een tomaat kan proeven‘ of ‘kan nonkel Koen ook zo flink eten‘?

#7 Maak er geen machtsstrijd van

Probeer het positief te houden en maak er geen machtsspelletje van, want dat verlies je toch… Dreig ook niet met een straf die je niet kan uitvoeren, dat heeft weinig zin…

#8 Eten aan tafel en tijdens de maaltijd

Ga je van tafel? Dan heb je gedaan met eten… Deze regel is er eentje voor Susan. Zij loopt nogal snel van tafel en komt dan op haar kousenvoeten terug omdat ze eigenlijk nog wel wat honger heeft. Ze komt dan bedelen om een hapje… Natuurlijk zijn we dan blij dat ze toch nog wat wil eten, maar eigenlijk zouden we hier wat strenger moeten zijn.

#9 Hulpkokjes eten beter

Laat je kinderen mee helpen in de keuken. De betrokkenheid zorgt ervoor dat ze beter zullen eten. Waarschijnlijk sta je op oudejaarsavond redelijk stressie in de keuken en kan je een enthousiaste kleuter missen als kiespijn. Maar misschien kunnen ze overdag wel wat helpen met de voorbereidingen: groentjes snijden, beslag roeren, menukaart maken, …

#11 Laat het los en geniet!

Vergeet niet dat het ook voor jou feest is. Dus als je bengel zit te pulken in zijn bord of roept ‘ik lust het niet’, neem dan je glas wijn, kijk de andere kant uit en geniet!

Prettige feesten 😉

merry everything
Bron: www.studioinktvis.com