wij-zijn-zwanger-illustratie-01-011

De eerste drie maanden van mijn zwangerschap zitten er op en daar ben ik eigenlijk niet rouwig om. Het is tijdens die eerste weken toch altijd een beetje bang afwachten… Zal alles wel goed gaan? Wat als… er iets mis is? De eerste keer dat je een hartslag hoort bij de gynaecoloog is dan ook een magisch moment. En als dan ook de tweede controle positief is, kan het genieten pas echt beginnen!

Die eerste drie maanden zijn dus niet mijn favoriete periode van de zwangerschap. Gelukkig had ik geen last van de misselijkheid. Wel heb ik, zoals de meeste vrouwen, last van enorme vermoeidheid. Na een werkdag, koken, het huishouden, kinderen in bed leggen is het pijpje hier meestal uit. Daarnaast is er nog de zwijgplicht, wij probeerden de eerste drie maanden de zwangerschap toch nog voor onszelf te houden, maar ook dat is voor mij geen pretje!

Daarom, voor alle dames die nog door deze eerste drie maanden heen moeten, hier enkele overlevingstips:

#1 Geef je over en verwen jezelf

Forceer jezelf niet en geef je over aan je eigen vermoeidheid. Ik doe tegenwoordig ’s avonds niet veel meer dan gezellig cocoonen in mijn zetel onder een dekentje. Ofwel neem ik een lekker lang bad. Verder dan de zetel of mijn bad geraak ik meestal niet, maar hé dat is oké!

#2 Kies een vertrouwenspersoon

Die eerste drie maanden moeten zwijgen over dat kleine wonder in je buik is niet simpel! Daarom vertelde ik het toch aan enkele personen die dicht bij mij staan: mijn moeder, een goede collega, een vriendin, .. Zo kan je toch al tegen enkele mensen luidop fantaseren over je prille geluk!

#3 Vreetbuien? Ga voor gezond!

Doordat ik geen last had van die misselijkheid, kon ik voluit eten. Ik ben sowieso al een grote eter, maar tijdens de zwangerschap toch nog net iets meer. Ik probeer er dan ook voor te zorgen dat het zo gezond mogelijk is wat ik naar binnen speel. Minstens twee stukken fruit per dag, yoghurt, een cracotte met smeerkaas in plaats van chips, … Ik zeg niet dat het altijd lukt hoor… En zeker nu de Sint voor de deur staat, zal ik niet kunnen weerstaan aan al dat lekkers 😉

#4 Is het vandaag niet, dan is het morgen

“Die wasmand strijk zal heus niet gaan lopen…”, dat zegt Tom vaak als ik weer eens zuchtend wil beginnen aan mijn strijk. En gelijk heeft hij… dan doe ik het morgen wel!

#5 Bedenk een leuke aankondiging

Het is nog te vroeg om je bezig te houden met de concrete voorbereidingen van de baby: geboortelijsten, kaartjes, doopsuiker, … Als je dan toch creatief wil bezig zijn, kan je een leuke manier zoeken om de zwangerschap aan te kondigen! Op Pinterest vind je hele leuke en originele foto’s om het nieuws bekend te maken!

#6 Regel de opvang

In sommige steden moet je al opvang regelen in de eerste drie maanden. Wij begonnen te zoeken vanaf 12 weken en kozen ook deze keer weer bewust voor een onthaalmoeder. Waarom? Dat lees je hier.

De komende maanden zullen pas echt leuk te worden: het buikje wordt zichtbaar, ik krijg (hopelijk) weer wat meer energie, we gaan het geslacht te weten komen én ik zal iets beginnen voelen daarbinnen! 🙂