Omdat ik niet echt een keukenprinses ben, ga ik graag bij vrienden en collega’s ten rade voor lekkere, en vooral gezonde receptjes! Vandaag is het de beurt aan Vicky, mama van Lukas en Lauren en een collega juf. In haar vrije tijd houdt ze van thaiboksen en sinds kort ook terug van koken!

“Ik had al een hele tijd het goede voornemen om gezond te eten en daarmee hopelijk wat kilo’s af te vallen. Ik probeerde in het verleden zo goed als alles , van proteïneshakes tot vastendieet, soepdieet, Weight Watchers,… steeds met goede resultaten op korte tijd, maar toch kan ik mezelf een echte jojo noemen.
Na nieuwjaar had ik weer heel wat goede voornemens… En dankzij een aanbieding bij Albert Heijn werd ik direct gemotiveerd door het nieuwe boek van Sandra Bekkari met bijhorende voedingsbox. Ik had deel 1 al een tijdje ik mijn bezit maar verder dan lezen was het nog niet gekomen. In het vierde boek – Nooit meer diëten 4 – vond ik wel direct enkele gerechten die mij aanspraken.
Ik maak zoveel mogelijk gerechten tijdens het weekend om in de week tijd te winnen. Ik vind tot hiertoe echt alles geslaagd en erg lekker. Ook de weegschaal werkt mee en dat is natuurlijk extra motiverend! Van de eerste gerechten die ik probeerde, is het volgende één van mijn favorieten:”

Ovenschotel met speltpasta, kalfsgehaktballetjes en broccoli

Nodig: (voor 2 personen)

 • 1/2 knolselder (geschild in blokjes)
 • Scheutje olijfolie
 • Scheutje rijstdrink
 • Zwarte peper + Snuifje nootmuskaat + Snuifje zeezout
 • 100 g Volkoren speltpasta (type penne)
 • 1 grote broccoli,in roosjes
 • 300 g kalfsgehakt
 • 1 el groene kruiden (bv. bladpeterselie, kervel, bieslook)
 • 30 g Parmezaanse kaas, gemalen

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven op 180°
 2. Stoom de knolselder goed gaar. Mix fijn in de blender met een scheutje olijfolie, rijstdrink en kruid af met zwarte peper, nootmuskaat en zeezout
 3. Kook ondertussen de speltpasta al dente in ruim gezouten water. Giet af, maar spoel de pasta niet af.
 4. Stoom de broccoliroosjes beetgaar en verfris ze in koud water.
 5. Meng het gehakt met de groene kruiden, maak er kleine balletjes van en bak ze met wat olijfolie in een ovenschotel gedurende 10 minuten. Giet het overtollige vet af.
 6. Meng met de pasta en broccoliroosjes, strijk glad en giet er de knolseldersaus over.
 7. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Tips:

 • Ik heb een dubbele stomer en zet de broccoliroosjes en knolselder blokjes samen op.
 • Ik bak de balletjes gewoon in de pan en doe ze daarna even op een velletje keukenrol.
 • Doe gerust wat meer rijstdrink bij de knolselder, dat maakt de saus iets smeuïger vind ik.
 • Ik doe de pasta en broccoliroosjes niet op voorhand onder elkaar. Ik werk meer volgens het principe van een ovenschotel en verdeel alles netjes in de schotel.
 • De portie is zeer ruim, ik verdeel deze hoeveelheid over 3 ovenschaaltjes en vries er 2 in voor later.

Smakelijk!
Vicky