Illustratie: Fiep Westendorp

Ik las dit weekend een artikel van Kelly Deriemaeker in DS Magazine over spelen. Kelly heeft het in dit artikel onder andere over het belang van spelen in ons leven. Als spel ontbreekt, trekken dingen scheef. Wetenschappers wijzen op het feit dat kinderen minder spelen dan vroeger, wat heel wat problemen geeft. Vooral het ‘vrij spel’ komt steeds minder aan bod en dat is jammer. Een gebrek aan spelen heeft invloed op de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Wie in zijn eerste tien levensjaren weinig kans krijgt om te spelen, blijkt vaker last te hebben van depressieve gevoelens, heeft meer kans op verslavingen en heeft meer moeite met emoties. Wie wel veel heeft gespeeld, kan beter inspelen op stresserende situaties en zal minder snel grijpen naar alcohol, drugs, sociaal isolement of gewelddadig gedrag.

Reden te meer dus om je kind aan het spelen te krijgen, denk ik dan! Zijn wij, de ouders van nu, dan echt zo slecht bezig op dat vlak? Volgens mij kan je, door een paar eenvoudige principes toe te passen, je kind wel voldoende laten spelen:

#1 Laat ze naar een jeugdbeweging gaan

Een hele middag ongeremd ravotten met leeftijdsgenootjes zonder dat de ouders in de buurt zijn? Dat is volgens mij het toppunt van ‘vrij spel’ en dat is wat ze doen bij een jeugdbeweging. Lola is net gestart bij de Chiro en vertelt elke week even enthousiast over de nieuwe spelletjes die ze geleerd heeft!

#2 Beperk de schermtijd

De grootste vijand van spelen is de tv/tablet/smartphone… Het vergt wat discipline om die schermtijd in te perken en er wordt hier thuis ook wel eens over gediscussieerd maar het is zeker de moeite waard om hier een rem op te zetten.

#3 Geef het goede voorbeeld

Zeg niet vanuit je luie zetel (of van achter de laptop) dat de kinderen maar eens een spel moeten spelen. Zet je er gezellig bij aan tafel en speel mee! Zeker bij kleinere kinderen zoals die van ons is het aangewezen dat er een scheidsrechter aan de tafel zit die hen leert hoe je samenspeelt en hoe je een goede verliezer bent.

#4 Stel tentoon

Stop al die leuke gezelschapsspelletjes niet te ver weg. Uit het oog is uit het hart, zo vergeten kinderen wat voor leuke dingen ze allemaal hebben! Stel dus de spelletjes in huis tentoon, zo grijpen ze er veel sneller naar. In onze living staat de gekende KALLAX kast van Ikea. De onderste vakken zijn voor de kinderen en daar kunnen ze hun favoriete spelletjes uitstallen.

#5 Nodig eens een speelkameraadje uit

Een ander kind in huis doet wonderen met het spelgedrag van jouw kind. Andere kinderen bekijken het speelgoed anders, kennen misschien een leuke variant van een spel, ontdekken vergeten speelgoed en zetten zo jouw kind onbewust terug aan het spelen. En… jij hebt ondertussen de handen vrij om een koffie te drinken en een boekske te lezen 😉