nee

Zoals voorspeld, zit Susan iets sneller dan Lola in de peuterpubertijd. Met alle gevolgen van dien… Eén van de leukste kenmerken is ongetwijfeld haar nieuwe favoriete woordje: NEE!

Toen Lola in deze fase zat, vond ik een mooi prentenboek dat helemaal aansluit bij de wereld van zo’n peuterpuber. Het boek heeft de toepasselijk titel: Nee! en is geschreven door Tracey Corderoy.

Nu nummer twee dit nieuwe woord heeft ontdekt, haal ik het prentenboek opnieuw boven en Susan is meteen geïnteresseerd!

collage susan nee

Hoewel het woordje maar drie letters bevat, zit er héél wat betekenis achter. Susan heeft drie vormen van ‘Nee!’:

1. Nee, maar eigenlijk ja

Dit is de makkelijkste versie van nee. Susan zegt nee om even dwars te liggen, maar doet uiteindelijk toch wat ik zeg. Als ik haar bijvoorbeeld vraag om wat water te drinken, zegt ze steevast nee, om even later gewoon haar beker te nemen en te drinken. Niks aan de hand.

2. Nee, en ik bok er lekker op los

Susan, we gaan jouw jas aan doen. Nee!
Ze keert me de rug toe en laat haar hoofd zakken met een boze blik. Zo kan ze wel enkele minuten blijven staan… Meestal doe ik dan toch stilzwijgend die jas aan. Met wat geluk protesteert ze niet en laat ze me doen, anders belanden we in nummer 3…

3. Nee en ik maak een scène

Susan houdt er van haar grote zus te treiteren. Als Lola mooi aan het spelen is, maakt Susan er een sport van om dat speelgoed af te nemen. Vervolgens begint Lola te huilen en kan mama, de bemiddelaar, het komen oplossen.
Susan, geef de pop terug aan Lola. Nee!
Na drie keer vriendelijk vragen, neem ik de pop uit haar handen en geef ze terug aan Lola. Waarop Susan luidkeels protesteert en aan het haar van Lola begint te trekken (ook één van haar talenten…)
Bij dit soort situaties zet ik haar in de hoek. Niet lang, gewoon even om te laten zien dat het fout is. Na een halve minuut ga ik naar haar toe, herhaal rustig wat ze fout deed en vertel dat ze nu weer verder mag gaan spelen. Meestal is ze dan zo koppig dat ze nog even blijft staan, mij niet gelaten! 🙂

Deze nee-fase is typisch voor tweejarigen. Jammer genoeg wordt Susan pas twee in augustus. Dus ik vrees dat we nog even te gaan hebben voor ze deze fase is ontgroeid. Lola is er nu gelukkig wel door. Maar dat (b)engeltje kijkt ook met plezier nog eens in het grote ‘Nee!boek’ 😉

collage lola nee