In tijden van tablet, tv en een overaanbod aan hippe gezelschapsspelen, vergeten we soms wel eens die oude, oersimpele spelletjes. Ze zijn zo eenvoudig dat je er bijna niks voor nodig hebt, maar ze zorgen wel voor uren speelplezier. Ik ga graag met jullie back to basic met een reeks klassiekers, want ik ben er zeker van dat onze kinderen nog wat van ons kunnen leren 😉

Vingerspelletjes 

Vingerspelletjes kan je perfect aan tafel spelen en zijn daarom superhandig om op restaurant de tijd te doden. Hier enkele toppers:

 1. Blad steen schaar
  Twee spelers schudden met de vuist van hun rechterhand voor zich uit terwijl ze samen luidop tot drie tellen. Op drie openen ze hun vuist terwijl ze één van de volgende gebaren maken en roepen: blad steen schaar! Het sterkste element scoort een punt: Het blad wint van de steen, want het pakt hem in; de steen wint van de schaar, want hij maakt ze bot; de schaar wint van het blad, want ze knipt het. Als de spelers hetzelfde element tonen, spelen ze nog eens.
 2. Mora
  Twee spelers staan tegenover elkaar met gebalde vuist. Op een teken strekken ze een aantal vingers en noemen daarbij een getal tussen 0 en 10. Zo proberen ze te raden hoeveel vingers er in totaal te zien zullen zijn. De speler die het juist heeft, heeft gewonnen. Als niemand de juiste som heeft geraden of als beide spelers het juiste getal noemen, gaat het spel gewoon verder.
 3. Duimworstelen
  Twee spelers steken elk hun rechterduim in de lucht en nemen elkaars vuist vast. Ze proberen om ter eerst elkaars duim vast te klemmen met hun eigen duim. Wie dat drie seconden kan volhouden, is de winnaar.

Hinkelspelletjes

Hinkelen kan je overal: op de stoep of het terras en zelfs binnen, met washitape!

 1. Hinkelen met steentje
  Ga voor het hinkelparcours staan en gooi de steen op 1. Hinkel over de 1 naar de 10 en keer terug naar 1, pak de steen op en hinkel terug. Gooi daarna de steen op 2, hinkel via 1 over 2 en verder, op de terugweg raap je de steen op en hinkel je via 1 terug. Begin opnieuw, gooi de steen op 3 en blijf zo doorgaan tot en met hokje 9. Komt de steen op een verkeerd vak of  verlies je je evenwicht, dan is je beurt voorbij en begint de volgende speler.
 2. Hinkelslak
  Hinkel het patroon rond (zie tekening). Bewaar je evenwicht en stap niet op de lijnen. Als je in het midden komt, kan je daar met beide voeten rusten. Hinkel er dan terug uit. Elke keer als dit gelukt is (zonder te vallen of de lijnen te raken), mag je je initialenschrijven in één van de vakken. Dat vak is jouw ‘huis’, waar je ook mag in rusten en waar je van been mag wisselen. Maar alle andere spelers moeten erover hinkelen. Elke speler heeft zijn rustplaatsen met initialen. Op den duur kan het hinkelen dus behoorlijk lastig worden.
 3. Themahinkelen
  Kies een thema (bv. dieren) en hinkel om de beurt op elke letter. Bij elke letter moet je een diersoort zeggen die met die letter begint. Per juist antwoord krijg je een punt, verzamel zoveel mogelijk punten! Andere thema’s kunnen zijn: automerken, bloemen, meisjesnamen, fruit, speelgoed, …

Spelletjes van papier

Een blad papier heb je meestal wel bij de hand en zorgt voor massa’s spelmogelijkheden, hier drie voorbeelden:

 1. Vliegeren
  Laat iedereen een vlieger vouwen op z’n eigen manier (op youtube vind je oneindig veel instructiefilmpjes). De wedstrijd is heel simpel: welke vlieger vliegt het verst?
 2. Bikkelen met propjes
  Gooi de propjes in de lucht en vang ze op verschillende manieren op. Hier vind je verschillende voorbeelden.
 3. Happertje
  Neem een vierkant blad papier en vouw een happertje. Op het happertje teken je gekleurde bolletjes en aan de binnenkant schrijf je allerhande geheime opdrachten. De spelers moeten eerst een cijfer zeggen, vervolgens een kleur kiezen en dan de bijhorende opdracht uitvoeren.

 

Al deze spelletjes zijn voor mij pure nostalgie en brengen me op slag weer naar m’n eigen kindertijd.
Wat was vroeger jouw favoriete spelletje?