Nu het buiten kouder en donkerder wordt, kruipen we meer voor tv. Lola en Susan weten al goed wat ze willen zien op tv. Soms ben ik het helemaal eens met hun keuze, maar soms ook niet…

3 x Flop

Jammer genoeg zijn er heel wat kinderprogramma’s waar ik een afkeer van heb. Ze zijn zo vreselijk druk en irritant dat ik niet snap hoe kinderen er langer dan vijf minuten naar kunnen kijken.

collage flop

#1 Bumba
Ik weet niet hoe hij het doet, die Bumba… Maar hij krijgt elke baby/peuter onmiddellijk stil met zijn gebrabbel. Het is geen Nederlands en dat is net het ergste. Bumba heeft een eigen taaltje dat volgens mij weinig bijdraagt aan de taalontwikkeling van onze kinderen en waar ik knettergek van word.

#2 Dora
Dora heeft onze kinderen in het Engels leren tellen, maar daar houdt mijn bewondering ook op. Met haar vreselijke liedjes (op de kaart, op de kaart, op de kaaarrrt…) en half Nederlands half Engelse conversaties werkt ze me elke keer weer op de zenuwen.

#3 Lolly Lolbroek
De inspiratie was op bij Studio 100 dus gingen ze maar wat oude kinderprogramma’s kopiëren. Ik vind het jammer dat ze de klassieke Pippi langkous geschrapt hebben op hun zender. Ze hebben een poging gedaan om een moderne versie te creëren maar geef mij maar het origineel.

3 x Top

Gelukkig bestaan er ook nog veel goede kinderprogramma’s. Sommigen zijn zo leuk dat je met plezier meekijkt en de tijd uit het oog verliest.

collage top

#1 Masha & de beer
Een schattige peuter die er telkens weer in slaagt haar grote vriend beer te treiteren. Deze tekenfilm is niet alleen mooi getekend, de stemmetjes zijn ook aangenaam om naar te luisteren en de liedjes klinken heel vrolijk. De reden waarom het op één staat? Masha lijkt verdacht veel op onze jongste dochter 😉

#2 Uki
Dit is één van de eerste programma’s waar onze meisjes naar keken. Uki is een schattig diertje dat allerlei avonturen beleeft in het bos met zijn vriendjes. Het tempo van dit programma ligt veel lager dan bij Bumba, waardoor kleine kindjes er rustig van worden in plaats van opgedraaid.

#3 K3 kan het
Ohja, er zit ééntje van Studio 100 in mijn top 3, wie had dat gedacht! In ‘K3 kan het’ gaan de meisjes van K3 op pad om kinderdromen waar te maken. Voor één dag prinses zijn, brandweerman worden of zwemmen tussen de dolfijnen, het kan allemaal! Ik vind het zo’n leuk programma omdat het mij aan ‘De droomfabriek’ van vroeger doet denken.

Wat is jouw favoriete kinderprogramma? Of van welk programma word jij helemaal gek?