collage opvoedkalender

Bij het begin van het jaar kreeg ik deze mooie opvoedkalender (uitgeverij Snor) cadeau, hij staat sindsdien in onze keuken op de dampkap. Misschien een rare plaats, maar eigenlijk best handig. Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, kijk ik even snel wat voor tip er deze week voor me klaar staat.

De tips zijn op een leuke manier verwoord (door Eva Bronsveld), met tekeningen die je interieur mooi kleuren. En het belangrijkste… Ze bevatten heel wat waarheid en ik heb er veel van bijgeleerd.

Hieronder vind je mijn persoonlijke top 5:

opvoedkalender 1

1. Glimlach zoveel mogelijk

Een eenvoudig gebaar dat zoveel warmte uitstraalt: glimlach naar je kinderen.
Niet alleen zij worden er vrolijk van, ook jijzelf krijgt er een goed gevoel door.
Na een vermoeiende werkdag  is het niet altijd makkelijk om die mondhoeken omhoog te krijgen, en ’s morgens om 6 u gaat dat ook iets minder vlot, maar hé dat is oké!

opvoedkalender 2

2. Doe één ding tegelijk en dat met volle aandacht

Ik ben helaas niet zoals vele moeders: een multitasker (tenzij het gaat over tips lezen en aardappelen koken 😉 ).Ik doe hard mijn best, maar altijd loopt er wel wat mis…
Als ik een spelletje speel met Lola terwijl ik eten maak, kookt één van de potten gegarandeerd over, waardoor ik koortsachtig het vuur probeer proper te krijgen zodat die vervelende kookplaat stopt met piepen.
Probeer ik tijdens het telefoneren Susan een propere pamper aan te doen, hangt er sowieso een restje stoelgang aan haar rompertje, zodat ik weer een gevecht met haar moet aangaan om haar een nieuw exemplaar aan te doen…
Daarom kan ik mij helemaal vinden in deze opvoedtip: één ding tegelijk is al moeilijk genoeg.

opvoedkalender 3

3. Liever voorspelbaar dan consequent

We doen hier thuis hard ons best om consequent te zijn, maar dat is niet altijd eenvoudig… De éne situatie is nu eenmaal de andere niet… Normaal kijken we ’s morgens geen tv, maar als je de avond ervoor de bloemetjes hebt buitengezet, is het wel handig dat je de kinderen even voor die kijkdoos kan zetten…

Voorspelbaar ben ik wel, ik probeer altijd heel goed op voorhand te zeggen wat we gaan doen en wat de afspraken zijn zodat de kinderen niet voor verrassingen komen te staan. Alles verloopt dan ook veel relaxter. Vooral als je peuterpubers in huis hebt, is dit een gouden tip!

opvoedkalender 4

4. Ga af en toe iets alleen doen met één van je kinderen

Het grootste verschil als je tweede kind geboren wordt, is de onverdeelde aandacht… De oudste weet wat het is en mist dat nu enorm. De jongste weet niet wat het is, maar jij voelt je op één of andere manier schuldig omdat je denkt dat je hem/haar tekort doet. Daarom is het leuk om af en toe iets met één van je kinderen alleen te doen. Dat kan iets heel klein of kort zijn: boodschappen doen, een spelletje spelen, knuffelen in bed, … Maar ze genieten er zo van! (en wij ook!)

opvoedkalender 5

5. Maak het jezelf makkelijk

De beste heb ik het voor laatste gehouden 🙂
Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan:
– opvouwen in plaats van strijken
– collect & go in plaats van zelf boodschappen doen
– afwasmachine in plaats van afwassen
– cadeaus op het internet kopen in plaats van zelf door de winkel te hollen
– boswandeling in plaats van een pretpark
–  zeg ja in plaats van nee (of omgekeerd 😉 )

Wie vult het lijstje aan?