Einde babytijdperk

Ondertussen is Pim zijn tweede verjaardag alweer (meer dan) een maand geleden. Die peuterpuberteit is al volop aan de gang, maar wat hoort er nog bij een tweejarige? Juist ja…potjestraining!

Pim slaapt sinds deze week ook in een groot bed, dus dan zijn die pampers écht wel het laatste van ons “babytijdperk” dat we met véél plezier afsluiten! Na ongeveer 13 000 x luiers verschonen zijn we daar echt niet rouwig om 😉

Dag potje!

Een tijdje geleden toonde Pim al wel wat interesse in het potje, dus haalden we dat alvast van de zolder. Ook de bijhorende boekjes en beloningskaarten werden vanonder het stof gehaald. Ik kreeg ook wat eerste onderlijfjes en boxershortjes van een vriendin (dank u, Carmen 🙂 ) Dus we konden eraan beginnen!

Helaas ziet Pim dat potje vooral als speelgoed en als het menens wordt, haakt hij af… Hij had al een paar keer (per ongeluk) een succeservaring maar daar bleef het voorlopig bij…

Bij jongens duurt het naar het schijnt ook wat langer, die zindelijkheid… Toch zou ik het héél fijn vinden als we deze zomer definitief die pamper kunnen uitlaten 🙂

Strategie

Bij Lola en Susan ging de potjestraining twee keer vrij vlot (al was dat ook pas één maand voor ze naar school gingen). Daarom ga ik toch ongeveer dezelfde strategie toepassen. Ik deel het hier even, voor het geval je in hetzelfde schuitje zit 😉

#1 Broekpampertjes en ondergoed
Bye bye schattige rompertjes, die zijn nu eenmaal niet zo handig bij potjestraining, net als die gewone pampers. Het is heel belangrijk dat onze peuter nu helemaal zelluf zijn broek kan aftrekken om zich op het potje te installeren.

#2 Boekjes en dinosaurussen
Pim heeft niet altijd goesting om op dat potje te gaan zitten… Het helpt om hem dan af te leiden met een leuk boekje of een bende dino’s die voor hem supporteren!

#3 Stickerkaart en applaus
Is het bingo? Ligt er een (ieniemienie) plasje in dat potje? Haal dan al jouw toeters en bellen boven en beloon hem met een appausje/dansje/liedje/whatever! Haal ook de rest van het gezin erbij om te komen kijken naar dat wonder in het potje! Als beloning mag Pim ook altijd op het knopje van het toilet duwen om zijn kleine boodschap door te spoelen. Als er meer succesmomentjes zijn, introduceren we ook een stickerkaart. Wanneer die vol is, gaan we naar te speeltuin. Tip: lamineer de stickerkaart… Dan kan je ze meerdere keren gebruiken 😉

#4 Rust en routine
Ik herinner mij nog van Susan dat zij vooral rust nodig had op het potje… Anders kwam die (grote) boodschap niet… Maar als de deur dicht ging, lukte het wel! We probeerden bij de meisjes ook steeds een routine in te bouwen: voor en na het slapengaan altijd op het potje. Ook voor het bad proberen we eens te plassen. Later (wanneer de pamper definitief uitgaat) zetten we zelfs een wekkertje. Om het (half) uur even proberen plassen…

#5 Geluk en volharding
Natuurlijk gaat potjestraining toch nog altijd samen met een portie geluk. Bij het éne kind gaat het als vanzelf en bij het andere is het een lang en moeizaam proces… Volhouden is de boodschap, maar niet forceren… want als er een negatieve sfeer rond dat potje gaat hangen, wordt het alleen maar moeilijker en kan je beter even lossen…

Succes aan al degenen die er ook voorstaan, maar vooral ook aan mezelf, haha 🙂