Vorig weekend trok ik met met de meisjes en hun grootouders naar Antwerpen voor een bezoekje aan het Red Star Line museum. Dit museum vertelt de verhalen van passagiers die met de Red Star Line de oversteek maakten van Antwerpen naar Amerika, op zoek naar een beter leven.
Omdat dit thema ook de dag van vandaag brandend actueel is, was ik heel nieuwsgierig.

Het museum ligt vlakbij de kade, daarom besloten we de waterbus te nemen. Het was voor iedereen de eerste keer, dus dat maakte het extra spannend 😉

Na onze watertocht moesten we nog een kwartiertje stappen tot het museum. Aan de inkom kregen de kinderen een “reismap” mee. Hierin maakten ze kennis met Bessie, een meisje van 9 jaar dat met haar familie naar Amerika reist. In het museum staan er zes verschillende koffers met opdrachten en weetjes over het familieverhaal van Bessie. Dit leuke spel zorgde ervoor dat de kinderen extra gemotiveerd waren om op ontdekkingstocht te gaan doorheen het museum.

Ook naast de zes koffertjes viel er heel wat te beleven in het museum. We konden naar filmpjes kijken, luisteren naar verhalen, ruiken aan specifieke geuren en kijken door piepgaatjes. Zo kregen we een heel goed beeld van hoe het er in die tijd aan toeging.

Maar ook de link naar de actualiteit kwam uitgebreid aan bod in het museum. En dat maakte het voor de meisjes extra interessant. Want ook bij hen in de klas zitten kinderen die afkomstig zijn uit een ander land en hier met hun familie op zoek zijn naar een beter leven. Alles achterlaten, dat doe je niet zomaar…

Het is ondertussen al traditie dat we na een museumbezoek in schoonheid eindigen in de bar met een stukje taart 😉