Dat dit tijgertje ons geduld wel eens op de proef stelt, vertelde ik jullie al eerder.
Daarom vond ik het een goede timing om nog eens een opvoedboek onder de loep te nemen. Het boek ‘van achter het behang tot over je oren’ kreeg ik vorige Kerst cadeau van Tom. Het staat dus al meer dan een jaar op mijn ‘nog te lezen’ lijstje. Maar bij gebrek aan tijd werd het steeds uitgesteld. Nu ik thuis zit met verplichte rust heb ik tijd genoeg om me te verdiepen in het relaxed opvoeden, want daar gaat het boek over.
Het boek is geschreven door vier ontploedermoeders, géén zweverige oermoeders of klagende zuchters. Maar realistische moeders die ons een eerlijke kijk op opvoeden geven met een sausje humor eroverheen.
Ze beloven ons, dat we na het lezen van dit boek, minder snel de behoefte zullen voelen om onze kinderen achter het behang te plakken 😉
Het boek staat vol tips, afgewisseld met eerlijke getuigenissen en hilarische bingo’s. Naar goede gewoonte deel ik graag enkele tips met jullie:
#1 Stop je kind op tijd in bed
Een vermoeid kind is om problemen vragen… Laat je dus niet vangen en stop hem op tijd onder de wol!
#2 Vergeet niet te knuffelen
Als je knuffelt, maakt je lichaam oxytocine aan, oftewel het knuffelhormoon. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt en lekker in je vel zit. Ook tijdens een crisis kan het helpen want je wordt er allebei weer rustig van.
#3 Leg de lat niet te hoog
Leg zowel voor jezelf als voor je kind de lat niet te hoog. Wie minder verwacht, wordt minder snel teleurgesteld.
#4 Kalmte kan u redden
Blijf tijdens een crisis zelf rustig, haal diep adem, neem tijd en stop met multitasken!
#5 Choose your battles, pick your fights
Maak niet van alles een machtstrijd. Stel jezelf eerst de vraag of dit écht belangrijk is… Laat je kind zelf ook eens kiezen als het minder belangrijk is.
Wij hebben hier thuis vaak discussie over kledij. Ondertussen hebben we een compromis bereikt: Susan mag sokken en ondergoed kiezen, de rest kiest mama/papa. En als we in het weekend gewoon een dagje thuis blijven, mag ze zich volledig laten gaan!
#6 Less is more
Plan niet te veel op een dag. Eén activiteit is genoeg. Onze dagen zijn vaak goed gevuld. Zeker in het weekend staat er dikwijls veel op het programma. De kinderen vinden dat wel leuk, maar worden er natuurlijk moe van. In de vakantie probeer ik er op te letten dat de activiteiten gespreid zijn.
#7 Let op taal
Wanneer je iets verlangt van je kind, gebruik je best korte, duidelijke zinnen. Vermijd ook vraagzinnen (wil je je schoenen aandoen?) maar maak er een mededeling van: we gaan nu onze schoenen aandoen. Anders loop je het risico dat je als antwoord een ‘neen’ krijgt.
#8 Het gras is niet groener aan de overkant
Soms lijkt het op Facebook of Instagram of al die andere moeders het perfecte leventje leiden met brave kindertjes die er altijd op z’n zondags uitzien. Maar staar je daar niet blind op. Mensen tonen zich graag van hun beste kant en de minder goede momenten komen zelden in beeld. Maar eigenlijk is dit ook een les voor jezelf: zet bij jezelf ook de goede dingen in de verf en focus je op wat leuk is in jouw leven!
#9 Lang leve humor en liedjes
Bekijk de dingen vanop afstand en je zal er vanzelf de humor van inzien. Dat moet je blijven doen, anders word je een zuurpruim. En als je midden in een crisis zit, kan je ook eens een liedje gaan zingen. Dat heeft meestal een magisch effect op kinderen. Ze gaan luisteren of meezingen en vergeten vanzelf waarom ze boos/verdrietig waren.
Meer lezen? Kijk dan eens op de facebookpagina van de ontploetermoeders.
Een titel om op mijn lijstje te zetten! Vooral tip 9 lijkt me het proberen waard 😉
Hihi, zeker proberen ?
9 puntjes die ik allemaal wel al wist, maar natuurlijk regelmatig vergeet… Merci om het nog eens onder de aandacht te brengen 😉
Graag gedaan!