Het is bedtijd: we gaan naar boven, doen onze pyjama aan, poetsen onze tanden en kruipen samen in bed om te luisteren naar het verhaaltje dat mama/papa voorleest. Het is hier thuis een vast ritueel om de dag af te sluiten. En buiten het feit dat het zo gezellig is, heeft voorlezen nog véél meer voordelen:

  1. Voorlezen versterkt de band tussen ouders en kinderen: het is een knus moment waarbij je dicht bij elkaar kan kruipen om te genieten van verhalen of van prenten.
  2. Kinderen vinden het fantastisch om nieuwe dingen te leren. Boeken zijn een schat aan informatie en zullen de woordenschat van je kind uitbreiden.
  3. Door gericht een boek te kiezen, kan je gevoelige onderwerpen aan bod laten komen: bang zijn, bedplassen, pesten …
  4. Door het voorlezen wordt de fantasie en creativiteit van je kind aangesproken, ook het inlevingsvermogen wordt vergroot.
  5. Voorlezen geeft je kind een veilig gevoel en zorgt ervoor dat hij/zij helemaal tot rust komt.

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Wij zijn ermee begonnen toen de kinderen op hun eigen kamertje sliepen ( 2-3 maand). Het begon dan natuurlijk met hele korte, eenvoudige boekjes. Er is voor elke leeftijd heel wat leuks te vinden in de boekenwinkel. Ik zet voor jullie onze favorieten op een rij:

voorlezen susan

Baby-peuterboeken: top 3 van Susan

1. Welterusten – Lucie Durbiano
Een kort prentenboekje over het slaapritueel. Op elke bladzijde zit een geluidsknopje verstopt. Als je erop duwt, hoor je een passend geluid bij de tekening. Dit zorgt ervoor dat ook de allerkleinsten geboeid zijn!

2. KIEKEBOE! Ben je nog wakker? – Kathleen Amant
Kleine kinderen zijn dol op kiekeboe-spelletjes. Dit boekje speelt hier handig op in. Op elke bladzijde zit een diertje verstopt achter een flap. De oortjes zijn wel zichtbaar en zo kan je raden welk dier het is.

3. Ik kan Spetter écht niet vinden! – Lauren Child
Dit boek is van de serie ‘Charlie en Lola’. Je kan dus al raden waarom ik het kocht 😉 Het is een leuk prentenboek over de zoektocht naar het hondje ‘Spetter’. Je peuter kan achter meer dan 50 flapjes zoeken waar de hond zit: in de koelkast, achter een struik, tussen de boterham… Of ligt hij te snurken in bed?

voorlezen lola

Kleuterboeken: Lola’s top 3

1. Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt
Dit boek is momenteel Lola’s favoriet. Het boek is een verzameling van mini-verhaaltjes met telkens een leuke tekening erbij. Jip en Janneke beleven eenvoudige avonturen die kleuters aanspreken omdat ze zo herkenbaar zijn.

2. Tijd voor een knuffel – Patrick McDonnell
Dit boek kreeg Lola bij haar geboorte cadeau van een vriendin van mij. Het is een mooi verhaal over een klein katje dat iedereen wil knuffelen. Het boekje eindigt met een knuffel voor elkaar en dat is een leuke afsluiter! Het verhaal is in rijmvorm geschreven waardoor het heel vlot leest.

3. Raad eens hoeveel ik van je hou – Sam McBratney
Ik sluit af met een klassieker. Het boekje van Hazeltje en Grote Haas ken ik al heel lang en mocht natuurlijk niet ontbreken in onze boekenkast. De laatste woorden van dit prentenboek zijn wereldberoemd: ‘Ik hou van jou helemaal tot aan de maan – en terug!’